Sastāvdaļas:
Buljonam:
1 ēdamkarote olīveļla
500 g zivju asakas, galvas, spuras
2 gab. sīpoli
½ gab. fenhelis
2 gab. selerijas kāti
2 gab. lauru lapas
4-5 gab. smaržīgie pipari
1 gab. ķiploka daiviņas
200 ml sausais baltvīns
1,5 l ūdens
1 tējkarote rozmarīns
1 ēdamkarote koriandra sēklas
1 gab. apelsīns, miza un sula
5 gab. tomāti
3 ēdamkarotes tomātu pastas
pēc garšas sāls
pēc garšas malti melnie pipari
Zupai:
200g laša fileja
150g mencas fileja
150g butes fileja
150g jūras veltes
150g tīģergarneles
1 gab. sīpoli
1 gab. ķiploka daiviņa
1 sauja pētersīļi
pēc garšas sāls
1 gab. puravs, baltā daļa
1 gab. čili pipars
Pagatavošana:
• Gatavo buljonu. Dziļā pannā vai katlā olīveļļā apcep nomizotus, sasmalcinātus sīpolus, ķiplokus un fenheli.
• Kad dārzeņi kļuvuši caurspīdīgi, pannā liek zivju asakas, spuras un galvas.
• Kad zivis un dārzeņi jau viegli apcepušies, pievieno baltvīnu un 0,5 l auksta ūdens. Kad šķidrums uzvārījies, nogriež uguni uz vismazāko karstumu un novāra buljonu, līdz zaudēta 1/3 daļa šķidruma.
• Tad pievieno gabalos sagrieztus tomātus, tomātu pastu, lauru lapas, koriandra sēklas, sāli, piparus, rozmarīnu, pierīvē ½ apelsīna mizu un piespiež ½ apelsīna sulu, pielej litru auksta ūdens un vāra aptuveni stundu.
• Tad virumu izlaiž caur sietu, lai atdalītu to no biezumiem. Atdalīto biezo buljonu atkal liek uz lēnas uguns, pievieno sīki sakapātas ķiploku daiviņas, pierīvē ½ apelsīna mizu, piespiež sulu.
• Tad pievieno zivis. Sākumā zupā liek gabaliņos sagrieztu laša fileju, kad zupa atsāk vārīties, pievieno gabaliņos sagrieztu mencas fileju, kad zupa atkal uzmet burbuli, pievieno arī gabaliņos sagrieztas butes filejas, atkausētu jūras velšu “kokteili”, garneles un ripiņās sagrieztu purava balto daļu. Ja nepieciešams, pievieno sāli, čili piparus.
• Pasniedz ar grauzdētu bageti, pirms pasniegšanas pārkaisot ar sasmalcinātiem pētersīļiem.
Pārējās receptes meklē te!